Desăvârșiți precum Dumnezeu: cum să devii sfânt în zilele noastre

În categoria: Cuvinte de Viață | 4

Monah athonit în rugăciune

Domnul, Care Şi-a vărsat sângele pentru mântuirea noastră, ne doreşte desăvârşiţi în virtute, în iubire, în lipsa de răutate.

De aceea ne spune: Fiţi, dar, voi desăvârşiţi, precum Tatăl vostru Cel ceresc desăvârşit este! (Matei 5, 48).

Nu ne spune să ajungem la culmea virtuţii, precum Prorocul Ioan Botezătorul, precum Prorocul Ilie şi patriarhul Avraam şi alţii, ci ne îndeamnă: Fiţi, dar, voi desăvârşiţi, precum Tatăl vostru Cel ceresc desăvârşit este! În marea Lui iubire, ne doreşte desăvârşiţi precum Dumnezeu.

Redirecționează 2% din impozit CĂTRE Asociația Triadikon

DATA LIMITĂ PENTRU DEPUNEREA FORMULARELOR: 31 IULIE 2019

Această suma NU este o sponsorizare sau donație: este o parte a impozitului pe venit deja achitat către stat, care poate fi direcționată cu ușurință de tine către Asociația Triadikon!

AJUTĂ-NE SĂ AJUTĂM!

Şi, în timp ce noi ne străduim să fim desăvârşiţi în lucrurile zadarnice şi stricăcioase ale lumii acesteia, în îmbrăcăminte, în studii, în muzică, în artă, în excursii etc., în lucrurile nestricăcioase şi duhovniceşti, precum lupta pentru virtute, iubire, neţinere de minte a răului, ne arătăm cu totul nepăsători, cu urmarea că îmbătrânim în biserică şi suntem mereu aceiaşi, dacă nu şi mai rău.

Ce-aţi zice dacă aţi vedea pe un bătrân mergând la grădiniţă şi aşezându-se în aceeaşi bancă cu copiii? Prima reacţie nestăvilită ar fi râsul. Este posibil ca aceasta să nu se întâmple în şcolile din lume, însă se întâmplă în şcolile duhovniceşti!

Câţi dintre noi nu studiem încă la grădiniţa duhovnicească! Câţi dintre noi nu suntem în biserică de vreme îndelungată, şi n-am învăţat nici alfabetul vieţii duhovniceşti! Câţi dintre noi nu rămânem la stadiul de grădiniţă!

Ne purtăm precum copiii la minte, nu la inimă, răspundem cu ocară la ocară, cu răzbunare la răzbunare, cu vorbire de rău la vorbire de rău. Ce este mai de râs decât să-l vezi pe un bătrân asemănându-se la învăţătură cu copiii mici?(Scara, Cuvântul 26, 41).

 

Este necesară lupta

Unii dintre noi zic: „Dacă aş fi fost departe de lume, în mănăstire, în pustiu, aş fi propăşit în virtute, aş fi devenit sfânt!” O astfel de părere este greşită!

„Marea este pretutindeni sărată”, spune o vorbă din popor, înţelegând că pretutindeni este diavolul, care ridică ispitele. („Oriunde te vei duce, te voi urma!”, i-a spus diavolul unui călugăr care se pregătea să-şi schimbe locul, ca să înainteze în virtute – Pateric, Amma Teodora 7).

Ar trebui să înţelegem că nu este de vină mediul înconjurător – locul, semenii – pentru că nu înaintăm în virtute, ci propria noastră lenevire. Pur şi simplu, nu luptăm!

Fără luptă, şi în Rai să fim, vom cădea duhovniceşte, aşa cum s-a întâmplat cu Lucifer, aflat lângă tronul lui Dumnezeu, şi cu Adam, care se găsea în Rai.

Dimpotrivă, dacă ne luptăm, şi între tâlhari să vieţuim, ne vom înălţa duhovniceşte şi ne vom sfinţi.

De pildă, Sfântul Nectarie de Eghina câte a suferit de la cei din jur, cât a fost de ponegrit, alungat, mai ales de preoţi şi arhierei! Însă a luptat, s-a războit cu patimile şi s-a purtat cu vrăjmaşii săi după poruncile lui Hristos, şi de aceea s-a sfinţit. Un altul în locul lui, dacă nu s-ar fi luptat, ar fi mers la chinurile veşnice.

Deci, dacă nu înaintezi în virtute, nu da vina pe celălalt, ci pe tine! „Nici pe diavol să nu-l socoteşti responsabil că te împiedică de la calea virtuţii! El doar înşală şi întinde curse celor trândavi, însă nici nu te împiedică, nici nu te sileşte!” (Sfântul Ioan Gură de Aur, Omilia 23 la Facerea).

Însă drumul spre virtute este anevoios şi, ca să-l urci, trebuie să trudeşti, să asuzi. Noi însă suntem leneşi pentru astfel de urcuşuri şi de aceea nu ne străduim. „Cu siguranţă că ne plac vârfurile munţilor, dar nu şi cărările care duc spre culmi” (Goethe).

 

Sursa: Arhimandritul Vasilios Bacoianis, Nu te mai suport – arta împăcării cu tine însuți și cu ceilalți, Editura de suflet/Editura Tabor, București, 2011.

 

Distribuie:

4 comentarii

 1. Corina Chiriac
  | Reply

  Sincere felicitari tuturor celor care lucreaza la realizarea acestor pagini pentru bucuria si folosul nostru !
  Corina

  • Ionuț Vasile
   | Reply

   Doamne, ajută! Vă mulțumim pentru cuvintele frumoase! Domnul să ne dea tuturor putere și binecuvântare!

 2. Lucut
  | Reply

  Dumnezeu Tatal sa ne Binecuvinteze pe toti cu rabdare in urcusul nostru pe cararea mantuirii!!!

 3. Handic Maria
  | Reply

  Mulțumesc din suflet pentru frumoasele cuvinte ,care sănt spre folosul nostru al tuturor ! Bunul Dumnezeu să ne ierte şi binecuvînteze.

Lasa un comentariu...