fbpx

Smerita cugetare, discernământul și dragostea față de Stareț: o pildă de adevărată supunere

Odată l-am întrebat pe Bătrânul Arsenie:

– Părinte, nu cumva l-aţi cunoscut şi Sfinţia Voastră pe Sfântul Siluan?

– Noi am auzit multe despre acest mare ascet, iar odată chiar m-a întrebat stareţul dacă vreau să mergem să-l cunoaştem, dar eu am preferat să spun: „Nu”.

– Dar de ce, Părinte?

– Pentru că eu ştiam ruseşte, iar stareţul nu ştia, şi nu m-aş fi simţit bine ca eu să vorbesc, iar el să asculte.

Însă îl cunoşteam bine pe stareţul Sofronie. Acesta venea regulat la noi, pentru că avea mare evlavie la stareţul Iosif*.

Refuzul Bătrânului Arsenie la propunerea stareţului său nu se consideră aici ca o neascultare, ci este o dovadă a adâncii lui smerite cugetări şi a discernământului său. Ca ucenic, nu se simţea bine ca el să vorbească, iar stareţul să asculte. Să luăm aminte şi noi la aceasta şi să-i urmăm exemplul.

* În cartea „Cuviosul Siluan”, Părintele Sofronie menționează că a cunoscut în timpul cât a stat în Sfântul Munte, șapte mari asceți. Unul dintre aceștia, precum ne încredințează ieromonahul Zaharia de la Essex, a fost Bătrânul Iosif.

Sursa: Monahul Iosif Dionisiatul, Bătrânul Arsenie Pustnicul. Împreună-nevoitorul Starețului Iosif Isihastul, Editura Evanghelismos, București, 2003, pp. 62-63.

Donează pentru
Asociația Triadikon

Suntem o organizaţie non-guvernamentală, non-profit, cu beneficiu public, al cărei scop este sprijinirea materială și duhovnicească a persoanelor aflate în nevoi, publicarea de cărți, articole, materiale video, organizarea de conferințe și expoziții, pelerinaje, implicarea în activități de educație a tinerilor.

Vom folosi gestul tău filantropic pentru a continua acest proiect, a-l dezvolta și a bucura cât mai multe suflete de vestea cea bună adusă în lume de Domnul nostru Iisus Hristos!

Numele donatorilor vor fi pomenite în Sfântul Munte Athos la Sfânta Liturghie.

Transfer bancar:

Beneficiar: Asociația Triadikon

Cod fiscal: RO38581032

Cont LEI: RO69 BTRL RONCRT 0400844901

Cont EURO: RO19 BTRL EURCRT 0400844901

Cont DOLARI: RO23 BTRL USDCRT 0400844901

Cod SWIFT: BTRLRO22

Banca: Banca Transilvania S.A.

Paypal/Card bancar fără cont Paypal:

Domnul să vă răsplătească jertfa!

Facebook
WhatsApp
Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *