Calmează și elimină durerile reumatice, crampele musculare, durerile de cap datorate suprasolicitarii mușchilor gâtului, durerile locale de mâini, picioare, gât. Stimulează circulația sangvină. Produce o senzație de încălzire puternică în zona pe care este aplicată, reducând inflamațiile și relaxând mușchii.
Uleiul esențial de mesteacăn dulce încorporat în formula cremei de încălzire este distilat cu abur din scoarța plantei și are un miros puternic de camfor și o aromă rece, medicinală, care se datorează compoziției bogate a uleiului în acid salicilic. Uleiul de mesteacăn dulce este cunoscut pentru a trata cu succes congestia nazală prin inhalare, precum și pentru a calma durerile musculare, artrita și reumatismul. De asemenea, este antispastic și ameliorează crampele în întregul corp. Uleiul esențial de mesteacăn poate fi folosit și ca tonic, oferind o senzație de forță, căldură și vitalitate.
Mentolul este un ingredient organic cu un miros caracteristic de mentă. Provine din surse naturale, cum ar fi plantele de mentă și eucalipt, dar poate fi și produs artificial. Aplicat local pe piele, creează o senzație de revigorare prin „blocarea” curentului de calciu de-a lungul nervilor care sunt responsabili de detectarea temperaturii. Astfel, mesajul pe care creierul îl primește de la terminațiile nervoase este că zona se răcește. Mentolul poate provoca vasodilatație și poate stimula circulația sângelui în zona corpului aplicată.
Camforul este o substanță solidă de culoare albă murdară, cu o aromă caracteristică puternică, care se găsește în lemnul de Camfor, un copac mare veșnic verde. Camforul ucide bacteriile și combate infecțiile, deși nu este recomandat pentru tratamentul rănilor deschise, deoarece poate provoca iritații. Uleiul de camfor este folosit în mod tradițional pentru masajul entorsei, pentru durerile de mușchi și articulații. De asemenea, încălzește pielea și se absoarbe ușor atunci când este aplicat local, motiv pentru care este deosebit de eficient pentru artrită și reumatism.
Capsaicina este ingredientul activ în ardeiul roșu uscat și plantele aparținând genului Capsicum (familia Solanaceae). Diferitele tipuri de ardei precum Capsicum Annum, pe langa proprietatile lor puternice apetisante, continutul bogat de vitamine si oligoelemente, sunt considerate si analgezice naturale, proprietate pe care o datoreaza capsaicinoidelor pe care le contin. Această proprietate pare să fi fost cunoscută de mii de ani indienilor din Caraibe, unde medicii lui Cristofor Columb au descoperit utilizarea pe scară largă a ardeilor, atât ca analgezice, cât și ca arome în alimentele lor. Capsaicina a fost folosită inițial ca un unguent local pentru a atenua neuropatia periferică. Este un ingredient activ în diverse unguente pentru durerile musculare asociate cu artrită, dureri de spate și luxații.
Salicilatul de metil are efecte antiinflamatorii și analgezice prin inhibarea producției de prostaglandine, care sunt responsabile de inflamație și durere, dar și prin asigurarea acțiunii vasodilatatoare, crescând fluxul sanguin tisular și temperatura.