fbpx

Mărturia despre întâlnirea Părintelui Andrei din Sfântul Munte cu Maica Domnului

Părintele Andrei a ajuns la Mănăstirea Sfântului Pavel din Muntele Athos în august 1934. Atunci a fost făcut călugăr, iar în 1960 a devenit egumen. Împuternicirea lui ca egumen a fost împărţită în două perioade: din mai 1960 până în 10 iunie 1962 şi din 6 martie 1969 până la 21 octombrie 1974. După ce a părăsit această însărcinare, în 1974, s-a dus la metocul mănăstirii Monoxilitis, care este tot în Sfântul Munte. Acolo a vieţuit în rugăciune şi contemplare.

În timpul acela, într-o zi a fost o furtună cumplită, iar marea era foarte agitată. Când s-a potolit furtuna, părintele Andrei a coborât spre mare, aproape de metoc. Voia să adune o parte din lemnul pe care furtuna îl aducea de obicei până la uscat, dar și să verifice dacă nu cumva era cineva care să aibă nevoie de ajutor.

Între metoc şi mare este un pârâu şi, lângă el, un pietroi. La întoarcere, ce a văzut stareţul stând pe stâncă? O femeie îmbrăcată în negru! În aceeaşi clipă s-a gândit că probabil avea nevoie de ajutor și s-a dus spre ea. Cum se apropia, a văzut că femeia ţine în mâini trei cărţi. Uluit, a întrebat-o cu accentul lui care-l vădea că era din Kefalonia:

– Ce faceţi aici, doamnă? Aveţi nevoie de ajutor?

Iar femeia, care părea a fi o maică, a răspuns:

– Nu, eu sunt Stăpâna acestui loc.

– Şi ce sunt aceste cărţi pe care le ţineţi în mâini, doamnă?, a întrebat el.

Ea a răspuns:

– Aici scriu numele celor ce vin în Sfântul Munte. A doua este locul în care scriu numele celor care pleacă din Sfântul Munte. A treia este cea în care scriu numele celor care rămân şi îşi sfârşesc viaţa în Sfântul Munte. Aceasta este cartea Vieţii!

Părintele Andrei a urcat atunci la metoc, fără nici cel mai mic gând tulburător. La ceasul Vecerniei, a intrat în paraclis şi a citit slujba. După Vecernie, fiind citită Închinăciunea Sfântului Arhanghel Gavriil dinaintea icoanei Născătoarei de Dumnezeu, mintea i-a fost deodată luminată şi şi-a spus în sine: „Ce făcea această femeie în Sfântul Munte? Era o ispită sau însăşi Stăpâna noastră, Născătoarea de Dumnezeu?”. Chiar în momentul acela, candela de la icoană a început să se clatine, iar el a simţit bucurie cerească şi înălţare duhovnicească.

A alergat imediat la locul în care avusese întâlnirea şi, pe cale, se gândea că din pricina păcatelor lui nu o recunoscuse pe Maica Domnului. S-a uitat cu atenţie în jur, dar nu mai era nimeni. Însă acel loc emana cu adevărat o mireasmă cerească!

După aceasta, stareţul, înţelept şi cu băgare de seamă, l-a chemat pe duhovnicul lui, răposatul părinte Dionisios, şi l-a întrebat dacă ceea ce a văzut era o vedere dumnezeiască sau o lucrare drăcească. Duhovnicul lui l-a asigurat că era Maica Domnului şi el a primit.

Au păstrat această taină şi abia când stareţul a adormit în Domnul, duhovnicul a descoperit ceea ce s-a întâmplat celor care erau prezenţi la înmormântarea lui.

Pentru a lui cinstire de către Maica lui Dumnezeu, stareţul s-a învrednicit de a ieşi din viaţa aceasta în anul 1987, în ziua Întâmpinării Domnului, care este sărbătoarea mănăstirii noastre. De am putea cu toţii să avem binecuvântarea lui!

(Cuvânt rostit la Adunarea tinerilor din sfintele metropole Nea Krini şi Kalamaria, în timpul Postului Mare, 2016)

Traducere și adaptare: Tamara Hotnog

Sursa: doxologia.ro

Donează pentru
Asociația Triadikon

Suntem o organizaţie non-guvernamentală, non-profit, cu beneficiu public, al cărei scop este sprijinirea materială și duhovnicească a persoanelor aflate în nevoi, publicarea de cărți, articole, materiale video, organizarea de conferințe și expoziții, pelerinaje, implicarea în activități de educație a tinerilor.

Vom folosi gestul tău filantropic pentru a continua acest proiect, a-l dezvolta și a bucura cât mai multe suflete de vestea cea bună adusă în lume de Domnul nostru Iisus Hristos!

Numele donatorilor vor fi pomenite în Sfântul Munte Athos la Sfânta Liturghie.

Transfer bancar:

Beneficiar: Asociația Triadikon

Cod fiscal: RO38581032

Cont LEI: RO69 BTRL RONCRT 0400844901

Cont EURO: RO19 BTRL EURCRT 0400844901

Cont DOLARI: RO23 BTRL USDCRT 0400844901

Cod SWIFT: BTRLRO22

Banca: Banca Transilvania S.A.

Paypal/Card bancar fără cont Paypal:

Domnul să vă răsplătească jertfa!

Facebook
WhatsApp
Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *