fbpx

„Înjunghiata” – povestea icoanei Maicii Domnului din care a curs sânge după ce a fost lovită de un ierodiacon

Maica Domnului „Înjunghiata” (Esfagmeni) se află în naosul Paraclisului „Sfântul Dimitrie” din Biserica cea Mare a Mănăstirii Vatoped din Sfântul Munte Athos, fiind pictată în secolul al XIV-lea. Icoana poartă denumirea de „Înjunghiata” în urma unei întâmplări minunate.

Se spune că, într-o zi, un ierodiacon care era paracliserul bisericii principale, după o priveghere mai obositoare și din cauza îndatoririlor sale, a ajuns mai târziu în trapeză. Bucătarul a refuzat să îi mai dea porția cuvenită de mâncare, amintindu-i că trebuie să ajungă la timp la masă.

Revoltat pentru cele întâmplate, ierodiaconul s-a întors în biserică cu un cuțit în mâini și s-a oprit în fața icoanei Maicii Domnului, spunându-i:

„În deșert mă obosesc slujind și ostenindu-mă în fiecare zi ca să îngrijesc biserica aceasta, căci nici măcar puțină pâine nu-mi dai, spre a-mi potoli foamea”.

Și ridicând cuțitul, a lovit obrazul Maicii Domnului aproape de ochi, din care a început imediat să curgă sânge, ca și cum ar fi fost dintr-un trup viu.

Ierodiaconul, văzând minunea, a cazut la pământ plin de durere și, plângându-și fapta necugetată, se tânguia și își lovea capul de marmură, numindu-se pe sine ucigaș și nelegiuit, chiar vrednic de a fi dat morții. Auzind țipetele lui, monahii care erau în apropiere au intrat în biserică și, văzând cele întâmplate, l-au anunțat pe starețul Mănăstirii. Adunând obștea, au făcut Priveghere de toată noaptea, rugând-o pe Preasfânta Fecioară să-l ierte pe cel care a îndrăznit să o lovească.

La finalul slujbei, ierodiaconul n-a mai ieșit din Biserică, ci a rămas în fața icoanei timp de trei ani, plângând și rugând-o pe Maica Domnului să fie iertat. După timpul acesta, Maica Domnului i s-a arătat starețului și i-a zis:

„Îl iert de fapta lui nesăbuită, dar mâna cu care m-a lovit va rămâne uscată până la sfârșitul vieții lui, iar după moarte, blestemată spre neputrezire”.

Într-adevăr, după trecerea la Domnul a ierodiaconului, odată cu mutarea rămășițelor sale, au observat cu toții cum, spre deosebire de restul trupului care se dezlegase în cele din care fusese alcătuit, mâna sa dreaptă rămăsese neputrezită și astfel se păstrează până astăzi. Aceasta se află așezată într-o raclă sub acea icoană, mărturisind tuturor minunea săvârșită.

A consemnat: Cătălin Acasandrei

Sursa: doxologia.ro

Donează pentru
Asociația Triadikon

Suntem o organizaţie non-guvernamentală, non-profit, cu beneficiu public, al cărei scop este sprijinirea materială și duhovnicească a persoanelor aflate în nevoi, publicarea de cărți, articole, materiale video, organizarea de conferințe și expoziții, pelerinaje, implicarea în activități de educație a tinerilor.

Vom folosi gestul tău filantropic pentru a continua acest proiect, a-l dezvolta și a bucura cât mai multe suflete de vestea cea bună adusă în lume de Domnul nostru Iisus Hristos!

Numele donatorilor vor fi pomenite în Sfântul Munte Athos la Sfânta Liturghie.

Transfer bancar:

Beneficiar: Asociația Triadikon

Cod fiscal: RO38581032

Cont LEI: RO69 BTRL RONCRT 0400844901

Cont EURO: RO19 BTRL EURCRT 0400844901

Cont DOLARI: RO23 BTRL USDCRT 0400844901

Cod SWIFT: BTRLRO22

Banca: Banca Transilvania S.A.

Paypal/Card bancar fără cont Paypal:

Domnul să vă răsplătească jertfa!

Facebook
WhatsApp
Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *